Les 6: Tao Yin en de Lotusbloem

Veel oefeningen in de Tao hebben betrekking op de balans tussen Water en Vuur.

De Jing ofwel de levenskracht is de energie die in ons Water vertegenwoordigt. Het is de energie in de seksuele organen, het bekken, de buikholte, de nieren en bijnieren. In de nieren en bijnieren is de Oorspronkelijke Levensenergie opgeslagen. De Jing heeft een natuurlijke verbinding met de koele Yin-energie van moeder Aarde en faciliteert het verzamelen ervan in de eierstokken.

De Chi is de energie die in ons Vuur vertegenwoordigt. Het is de energie die is opgeslagen in het Hartvuur en de borsten, die onze emoties en gedachten vormt, plus het vermogen om een verbinding aan te gaan met partners, familieleden en vrienden.

Ooit was de combinatie van het licht van de zon (Vuur) en de vorming van de oceanen (Water) op deze net nieuw gevormde planeet van doorslaggevende betekenis voor het ontstaan van leven. Daar waar Water en Vuur elkaar raken ontstaat leven, want daar ontstaat de vermenging van Yin en Yang, de spiralende kracht die we kennen als de Tai Chi of de Kosmische energie.

In het taoïsme is de uitdrukking ‘zo buiten, zo binnen’ een belangrijk principe. In het lichaam kun je eenzelfde versmelting van water en vuur vinden, net als in de kosmos en op aarde. Water verbinden we met de nieren, Vuur verbinden we met het hart. Wanneer de Water en Vuur-krachten in het lichaam in balans zijn ondersteunt dit de gezondheid en emotionele balans. Het water van de nieren moet het vuur van het hart afkoelen en andersom moet het vuur van het hart de nieren verwarmen. Om goed te functioneren moeten de nieren niet te koud zijn, maar wel voldoende Yin hebben. Het hart moet niet te heet zijn, maar wel voldoende Yang hebben. Als het hart niet voldoende wordt afgekoeld door het water van de nieren stijgt de vuur-energie teveel op. Het hart verliest nu haar verankering in de Yin. Zo gauw dit gebeurt ontstaat er onrust in het hart. Dit kan slapeloosheid en emotionele onbalans veroorzaken. Als de nieren niet voldoende verwarmd worden door het vuur van het hart, kan dit leiden tot vermoeidheid en een gebrek aan motivatie, tot problemen met het libido, alsmede klachten van de blaas en de baarmoeder.

De volgende twee oefeningen zijn bedoeld om de balans tussen Water en Vuur te bevorderen.

Index