3.3 Zelfbeminningsvenster (mannen)

Heb je de Vonk geactiveerd, dan is de volgende stap in het huiswerk jezelf verder in opwinding te brengen. Hoe je dat proces van zelfbeminning verder invulling geeft, laten we zoals gezegd graag aan jou. Hoe iemand zichzelf in opwinding brengt is zo persoonlijk, dat we het betamelijk vinden dat je daarin je eigen weg vindt. Tijdens de huiswerk-instructies laten we dat dan ook helemaal open. Dat gezegd hebbende, in algemene zin valt over dit deel van de training wel het een en ander te zeggen, zowel specifiek voor mannen (zie hieronder) als specifiek voor vrouwen (zie Les 3.4)

Fantasie

Nagenoeg alle mannen zijn gewend om de bron van seksuele opwinding buiten zichzelf te zoeken. Ze creëren opwinding via visuele prikkels of door een fantasie over iets spannends. Het afleren van deze gewoonte is voor mannen de eerste stap in de seksuele kung fu. Dit is belangrijk omdat mannen, zodra ze seksueel fantaseren, meteen als het ware buiten het lichaam treden. Hierdoor wordt het erg moeilijk – zo niet onmogelijk – om contact te maken en te houden met het Innerlijk Landschap.

Hou het lichamelijk

Als algemene instructie bij het jezelf in opwinding brengen tijdens het huiswerk geldt dan ook het volgende: zoek de opwinding zo veel mogelijk in het lichamelijke, oftewel, maak zo min mogelijk gebruik van fantasieën en visuele prikkels.

Wat enorm kan helpen bij dit naar binnen keren – en dus bij het vermijden van fantasieën en visuele prikkels – is het actief hebben van de 'I' tijdens het trainen. Train dus ook je zelfbeminning altijd met de I-kracht actief.

Hartvuur

Je kunt ook de energie van het Hartvuur gebruiken voor zelfstimulatie. Echte intimiteit met jezelf – en trouwens ook met een ander – ontstaat altijd vanuit de verbinding met het Hartvuur. Kun je die warme en hartelijke energie waarnemen in jezelf (de derde stap van het activeren van de I-kracht), dan creëer je een liefdevolle, intieme verbinding met jezelf, door deze energie naar beneden te laten stromen, in je bekkenbodem.

Zelfbeminningsvenster

Mocht je merken dat je het lastig vindt om het proces van zelfstimulatie lichamelijk oftewel fantasievrij te houden, dan kan het helpen om te werken met een zelfbeminningsvenster. Een zelfbeminningsvenster is een prikkelvrij, idealiter wit vlak, bijvoorbeeld een muur, een plafond of een wit vel papier. Als je jezelf in opwinding brengt terwijl je naar dit venster kijkt, help je je brein de erotische prikkels niet langer buiten jezelf te zoeken, maar ze in het eigen lichaam en het Innerlijk Landschap te vinden. Dit is een belangrijke stap in het proces van masturbatie naar zelfbeminning, die het mogelijk maakt om de Rivier van Gevoelens te gaan ervaren.

Index