3.5 Rivier van Gevoelens

Bij het trainen van de seksuele kung fu werk je bij het jezelf in opwinding brengen, anders dan wat we in het westen gewend zijn, niet toe naar een orgasme. Integendeel! Jezelf in opwinding brengen wissel je telkens af met fases van niet-doen en loslaten, waarin je contact maakt met wat we de 'Rivier van Gevoelens' noemen.

Yang

De fase van zelfbeminning is het actieve deel van de zelfbeminning, een doelgerichte Yang-fase – Witte Zuil activiteit. Je brengt jezelf in opwinding en zoekt daarbij een niveau dat rond de zeventig, tachtig procent van maximale opwinding ligt, waarbij maximaal staat voor de mate van opwinding die nodig is om een orgasme te krijgen.

Yin

Op het moment dat je die zeventig, tachtig procent bereikt, rust je en laat je los. Dit is de passieve, ontvankelijke Yin-fase – Zwarte Zuil – waarin je het laat gebeuren. Je geeft je over aan waarnemen en ervaren, zonder ook maar iets te doen, te activeren of aan te sturen. Je laat je simpelweg meedrijven op de Rivier van Gevoelens. Alles wat je voelt is goed en mag er zijn – je hoeft niets te veranderen. In deze fase van overgave gaat de opgewonden energie – die je met het in opwinding komen uit de eierstokken/testikels haalde – zich vrijelijk verspreiden door de bekkenbodem en de rest van het lichaam.

Ritme

Op een gegeven moment stop je met het ervaren van de Rivier van Gevoelens en breng je jezelf weer in opwinding, om na verloop van tijd daar weer mee te stoppen en je opnieuw over te geven aan de Rivier van Gevoelens en de bijbehorende subtielere vormen van waarneming. Het eigen maken van dit ritme, deze golfbeweging – van opwinding naar overgave aan waarnemen en weer terug – vormt de basis van het werken met opgewonden seksuele energie.

I-kracht

In zowel de actieve Yang- als in de passieve Yin-fase is het voorwaarde dat je met I-kracht werkt, oftewel dat je in contact bent met het Innerlijk Landschap terwijl je aan het trainen bent. Alleen als je in contact bent met het Innerlijk Landschap terwijl je jezelf in opwinding brengt kun je spreken van zelfbeminning. Jezelf in opwinding brengen zonder die verbinding komt neer op masturbatie. Hetzelfde geldt voor de Rivier van Gevoelens. Die kun je alleen ervaren als de I-kracht actief is.

Voelbewustzijn

Het is goed mogelijk dat je de I actief hebt en echt in overgave gaat, maar vervolgens weinig merkt van de Rivier van Gevoelens. Dit kan vooral in het begin van de training gebeuren. Het is een teken dat je voelbewustzijn nog onvoldoende ontwikkeld is om de Rivier van Gevoelens waar te nemen. Bij Witte Zuilers komt dit vaak voor.

Voelbewustzijn is het vermogen om bewegingen en symbolen in het Innerlijk Landschap gewaar te zijn. Naarmate je voelbewustzijn toeneemt, zul je de Rivier van Gevoelens steeds beter gaan ervaren.

Bij sommige mannen en vrouwen is het voelbewustzijn van nature al goed ontwikkeld. Anderen hebben het via disciplines als meditatie, chi kung of yoga geactiveerd. En weer anderen hebben wat dat betreft nog wat werk te doen. Maar hoe je er ook voor staat voor wat betreft je voelbewustzijn: door rustig te blijven trainen zal je voelbewustzijn exponentieel gaan toenemen en zal het ervaren van de Rivier van Gevoelens uiteindelijk een vanzelfsprekendheid voor je worden.

Index