3.6 Weerstand

Tijdens het trainen kun je op weerstand stuiten. Die weerstand kan vier oorzaken hebben.

1. Geen zin in opwinding

Allereerst kun je soms merken dat je gewoon geen zin hebt om in opwinding te gaan. Het verschil tussen trainen en vrijen is echter dat zin of geen zin feitelijk niet van belang is: zin hebben is geen voorwaarde. Of je nu wel of geen zin hebt, je neemt het waar zoals het is en gaat hoe dan ook aan de slag. De training gaat immers niet om de opwinding zelf. Jezelf in opwinding brengen – en zo de seksuele energie in de testikels/eierstokken losmaken – is slechts de voorbereidende stap. Het laten circuleren van de energie en haar transformeren is waar het om gaat.

2. Zin in orgasme

Andersom kan het ook zo zijn – en dat is de tweede bron van weerstand – dat juist het uitstellen of vermijden van een hoge mate van opwinding – lees: een orgasme – tot weerstand leidt. Dat je opeens niet ‘mag’ klaarkomen kan in het begin een onbestemd, onbevredigend gevoel van frustratie geven en soms zelfs leiden tot boosheid of opstandigheid. Wellicht hangt dit samen met het feit dat je gewend bent aan de ontlading van het orgasme. En meer in het algemeen komt die frustratie misschien op omdat de hele training, zeker in het begin, nog onbekend terrein voor je is. Je zit in zekere zin in een tussenfase: je bent in het proces van je oude manieren loslaten, maar hebt de nieuwe ervaring nog niet echt te pakken.

Wanneer je de seksuele energie leert sturen en transformeren verdwijnt dit gevoel van frustratie vanzelf. Het verzamelen van de energie en haar vervolgens naar achteren en omhoog brengen vereist oefening, maar levert uiteindelijk een dieper gevoel van welbevinden op dan een orgasme. En daarnaast is het goed om te beseffen dat echt geen halszaak als je wél een keer klaarkomt.

Mocht het tijdens het huiswerk gebeuren dat je jezelf zo in opwinding brengt dat je een orgasme niet meer kunt of wilt vermijden, is dat geen enkel probleem. Natuurlijk, leren jezelf zó in opwinding te brengen dat je nét geen orgasme krijgt, is een belangrijk onderdeel van de seksuele kung fu, maar onderdeel van dat leerproces is juist uitvinden waar de grens ligt – en die grens kun je alleen vinden als je er soms overheen gaat.

Hetzelfde geldt voor als je na het trainen tijd en zin hebt om je eigen ding te doen. Voel je vrij! Nogmaals, het is niet verkeerd of verboden om een orgasme te krijgen. Het is ook niet de bedoeling dat je je seksuele natuurlijkheid, ritme of identiteit onderdrukt. Waar het om gaat is dat je bewust leert kiezen wat je wilt doen met je opwinding.

3. Geen opwinding

Wat ook kan gebeuren – en dit is de derde bron van weerstand - is dat het niet lukt jezelf in opwinding te brengen. Dit kan frustrerend zijn en een gevoel van onzekerheid oproepen. Dat is in principe niet nodig. Het feit dat je niet in opwinding komt, kan voortkomen uit het feit dat het helemaal nieuw is om in volledige intimiteit met jezelf, zonder partner of uiterlijke stimulans, in opwinding te komen. Het eigen maken van de seksuele kung fu is een subtiel proces van verinnerlijking, waar je langzaam maar zeker gevoeliger voor wordt. Geef jezelf dus alle tijd en ruimte, en wees lief voor jezelf.

4. Instructies volgen

Het volgen van de ingesproken instructies kan ook weerstand oproepen. Het vraagt om een zekere mate van overgave en volgzaamheid, waar niet iedereen zich prettig bij voelt. Sommige mensen vinden het heerlijk om zich door een stem te laten leiden, terwijl andere mensen er opstandig van worden. Een optie is om de instructies één of twee keer te luisteren en daarna zonder ingesproken instructies zelfstandig te gaan trainen. Merk je op een gegeven moment dat je een element van het huiswerk niet meer helder hebt, dan kun je altijd nog terugkeren naar de instructies.

Vooral mannen kunnen wat moeite hebben met de ingesproken instructies. Veel mannen houden hun intieme seksuele beleving zeer afgeschermd en strikt privé, hoe goed bevriend ze ook zijn met andere mannen of vrouwen, en ook al zijn ze helemaal niet preuts. De beste oplossing is om je daar voor één of twee keer overheen te zetten, de audio instructies te beluisteren (eventueel zonder dat je mee traint op dat moment, maar gewoon om te leren wat je moet doen) en later zelfstandig te gaan trainen.

Index