3.7 Effecten van de training

Sommige vrouwen komen gemakkelijk in opwinding en bereiken snel een orgasme. Voor andere vrouwen duurt dit veel langer of gebeurt het helemaal niet. Dit alles zal tijdens de training in beweging komen. Je gaat nieuwe dimensies in jezelf ontdekken, waardoor oude gewoonten en patronen veranderen. De opwinding kan minder worden of juist meer, korter of langer duren, en ook het orgasme zelf kan je gaan verrassen, in de zin van dat het ineens wel gebeurt of juist niet, of heel anders is dan je ooit daarvoor ervoer. Deze veranderingen illustreren het feit dat je energetisch in beweging bent en zullen na verloop van tijd vanzelf in balans komen – misschien wel voor het eerst in je leven.

Zoals gezegd bestaat de training uit twee fasen die elkaar afwisselen: de actieve, doelgerichte Yang-fase en de passieve, ontvankelijke Yin-fase. Dit noemen we de Rivier van Gevoelens. In de Yang-fase – het actieve deel van het huiswerk – doe je iets. In de Yin-fase – waarbij je ontspant en je overgeeft aan de Rivier van Gevoelens – laat je het gebeuren. Deze dynamiek tussen Yin en Yang zul je steeds vaker tegenkomen, in andere levensgebieden dan alleen je seksualiteit. In onze maatschappij zijn we allemaal erg Yang, erg doelgericht, iets wat vooral voor vrouwen heel vermoeiend kan zijn. De training helpt je om meer te ontspannen in de vrouwelijke dimensie van het bestaan. Je leert om de Yin, de ontvankelijke dimensie, in jezelf te omarmen. Als gevolg daarvan zul je merken dat je een groeiend voelbewustzijn gaat ontwikkelen.

Voelbewustzijn is het vermogen om bewegingen en symbolen in het Innerlijk Landschap op lichamelijk niveau gewaar te worden. Een mooi voorbeeld hiervan is het waarnemen van de actieve Ming-Men als een warme gloed in de onderrug. Naarmate je voelbewustzijn toeneemt zul je de Rivier van Gevoelens en het effect van de oefeningen steeds beter gaan ervaren. Bij sommige mensen is het voelbewustzijn van nature al goed ontwikkeld. Andere mensen hebben het via disciplines als meditatie, chi kung of yoga geactiveerd. Door het beoefenen van de seksuele kung fu zal je voelbewustzijn exponentieel toenemen.

Index