3.7 Voordat je aan de slag gaat

Hieronder nog een aantal aanwijzingen voordat we concreet aan de slag gaan.

Hou het speels

In de training zoeken we altijd naar een mooie balans tussen doelgerichtheid en loslaten, controle en overgave, Yang en Yin. Een dergelijk evenwicht zoek je in je benadering van de oefeningen en meditaties. Betracht speelsheid tijdens het trainen. Wees niet te gedisciplineerd of serieus, maar tegelijkertijd ook niet te vrijblijvend. Het is binnen die dynamiek, die golfbeweging, dat er iets mysterieus en bijzonders tot stand komt.

Van buiten naar binnen

De praktische details van de instructies – tellen, linksom dan wel rechtsom wrijven, etcetera – zijn louter een hulpmiddel. Hoe meer je voelbewustzijn zich ontwikkelt, des te minder belangrijk worden de details. We leren om uit het hoofd in het lichaam te gaan, om in plaats van gedachten, fantasieën en concepten tot een directe waarneming van de sensaties in het lichaam te komen, zonder dat ‘de ander’ daarbij nodig is, noch in fysieke, noch in fantasievorm. Het is een beweging van buiten naar binnen toe. Je ontwikkelt een autonome, zelfstandige en innerlijke vrijheid. Je wordt zelfvoorzienend wat betreft je seksualiteit.

Gesteriliseerd - en nu?

Ook mannen en vrouwen die gesteriliseerd zijn kunnen deze training volgen. We werken immers niet alleen met het gemanifesteerde, maar ook met het energetische lichaam. In het Innerlijk Landschap is het symbool van de eierstokken/testikels altijd aanwezig.

Als vrouw kun je nu direct door naar Les 3.9, waar je Huiswerk 1 kunt gaan doen. Als man ga je naar Les 3.8, waar je een penismassage leert, die je tijdens het trainen van de seksuele kung fu kunt gebruiken.

Index