5.6 Van overleven naar leven

In het kader van de seksuele kung fu is het van fundamenteel belang om een permanente overgang te maken van overleven naar leven. Dankzij deze switch wordt de transitie van voortplantingsseksualiteit naar transformatieseksualiteit veel eenvoudiger. Immers, als je vanuit veiligheid leeft en over het algemeen ontspannen bent, stroomt de energie uit de nieren als vanzelf naar de Ming-Men en kun je seksuele energie ten allen tijde veilig door je lichaam laten circuleren.

Nieuwe levensstijl

De overgang van overleven naar leven vraagt doorgaans om een diepgaande verandering van levensstijl. Wegblijven uit de adrenaline-stand is nogal een opgave voor de gemiddelde westerling, voor wie functioneren op basis van stress de modus operandi is. In onze moderne samenleving ontspannen we eigenlijk alleen maar als we op vakantie zijn of wanneer we vrij hebben – en zelfs dan lukt het vaak niet of maar ten dele.

Het permanente vakantiegevoel

Taotraining is erop gericht om het vermogen te ontwikkelen je onder alle omstandigheden veilig en ontspannen te voelen. Wanneer deze staat de onderstroom van je bestaan is geworden, noemen we dat het permanente vakantiegevoel. In deze staat van zijn ervaar je de werkelijkheid niet langer als gevaarlijk en stressvol, zelfs niet wanneer je midden in het geweld van het dagelijks leven staat. Het dagelijks leven leer je zien als een constante mogelijkheid om veilig en ontspannen te zijn, in zinvolle actie of rust. In feite zijn alle online modules van de Taotraining erop gericht om dit vakantiegevoel een nagenoeg permanente staat van zijn te maken.

Geef jezelf de tijd

Met het opheffen van de drie obstakels, het activeren van de I-kracht en de Innerlijke Glimlach heb je in Module 1 tools gekregen die je helpen om zachter te worden, meer ruimte en tijd voor jezelf te nemen en met zachte ogen door het leven te gaan. Uiteraard kost zo’n diepgaande verandering tijd. Wees dus niet te ongeduldig met jezelf.

De Ming-Men en veiligheid

Veiligheid is de sleutel tot een actieve, open en warme Ming-Men. Wanneer je je veilig weet, ontspannen de nieren en kan de energie vandaar naar de Ming-Men stromen. Zo simpel is het om het Tweede Vuur te laten branden: veiligheid en ontspanning zijn negentig procent van het werk. Dit is één van de redenen waarom we bij de seksuele kung fu zoveel waarde hechten aan veiligheidsintimiteit.

Oefeningen

De overige tien procent is een kwestie van bewegen. Denk hierbij aan oefeningen zoals Chi Kung of Dao Yin, waarmee je de nieren en de onderrug losmaakt en spanning in de nieren en psoasspieren vermindert. Deze oefeningen vind je in Les 11.

Index