5.7 Warmte in de Ming-Men

Als de energie uit de nieren naar beneden stroomt en de Ming-Men actief wordt, kun je in dit gebied warmte waarnemen, van een punt tot je hele onderrug. Ongeveer de helft van de mensen neemt dit meteen waar. Bij anderen kan het weken of maanden duren, voor het voelbewustzijn zich in die mate ontwikkeld heeft dat je de warmte in de Ming-Men kunt ervaren. Over het algemeen is het voelbewustzijn bij vrouwen beter ontwikkeld dan bij mannen.

I-kracht en handen

Fundamenteel voor het ontwikkelen van voelbewustzijn in de Ming-Men, is het activeren van de I-kracht. Deze richt je vervolgens op de Ming-Men. Je kunt hierbij ook de energie in de handen gebruiken. Wrijf ze warm en leg ze op de Ming-Men. De warmte van de handen nodigt de warmte in de Ming-Men uit.

Verwachtingen

Het ervaren van de warmte vraagt om het afstemmen op de subtiliteit van de waarneming. Als je verwachtingen hooggespannen zijn, is het heel goed mogelijk dat je de ervaring alleen al daarom gewoon niet opmerkt. Soms treedt de ervaring pas op na het trainen, wanneer je ontspant en alle verwachtingen loslaat. Wanneer je het eenmaal gaat voelen, voelt het als een heel vanzelfsprekend iets. Alsof je met je rug tegen een aangenaam warme verwarming zit, of tegen de stoelverwarming van je auto aan, of alsof er een warme kruik tegen je onderrug aan ligt.

Vertrouwen

Ook wanneer je de warmte in de Ming-Men – of het Seksuele Centrum in de voorgaande oefeningen –  niet voelt, zijn de oefeningen nog steeds effectief. Het is heel goed mogelijk dat je de warmte in de Ming-Men niet voelt, maar wel de effecten van de oefeningen, zoals meer energie, meer welbevinden, een mildere menstruatie, minder hoofdpijn, een chronische blaasontsteking die niet meer terugkomt, enzovoort. Vertrouw erop dat als je blijft trainen je voelbewustzijn zich ontwikkelt en je op een dag een brandende Ming-Men ervaart.

Index