6.2 De tweede pomp: T-11

Na het activeren van de Heiligbeenpomp stroomt de opgewonden seksuele energie de Ming-Men in. Door de energie daar te laten spiralen wordt het plaksel uit de energie gehaald en kun je de energie veilig verder omhoog sturen.

De eerstvolgende bestemming  van de energie is Gia Peh: een punt tegenover het borstbeen, tussen T-5 en T-6. Net als de Ming-Men is dit een acupunctuurpunt – DM-11, Shen Dao ofwel Weg van de Geest – in de wervelkolom dat een transformerende werking heeft op de seksuele energie die er doorheen stroomt. De energie wordt hier door het Hartvuur aangeraakt en als het ware verwelkomd door je bewustzijn.

Om van de Ming-Men naar Gia Peh te stromen moet de seksuele energie dus verder omhoog de ruggengraat in. Daartoe gebruiken we de tweede pomp, de mini-pomp T-11 – Chi-Chung in het Chinees –  recht tegenover de Solar Plexus, ter hoogte van de elfde borstwervel in de ruggengraat.

Bij de meeste mensen is T-11 goed te vinden op de volgende wijze:

  • Maak een erg holle rug. Recht tegenover de Solar Plexus, in het midden van de wervelkolom, voel je een diep kuiltje. De elfde borstwervel is dan op het diepste punt naar binnen getrokken.
  • Maak vervolgens een heel bolle rug. Nu gebeurt het tegenovergestelde: de elfde borstwervel komt helemaal naar buiten en wordt een uitsteeksel op de wervelkolom.

Je krijgt deze mini-pomp in beweging door:

  • de lendenwervels naar buiten en achteren te brengen
  • de buikspieren, de solar plexus en de onderste helft van het borstbeen naar achteren te duwen.

Net als de Heiligbeenpomp kun je dit goed oefenen met een partner. Laat die een vuist zetten op T-11 en duw deze naar achteren. Ontspan dan weer. Herhaal dit een aantal keren.

Oefen dan zonder partner.

Index