6.6 Een gezonde rug

Het trainen van de Vier Pompen speelt niet alleen een belangrijke rol binnen de seksuele kung fu. Ook meer in algemene zin is een gezonde, sterke, soepele en ontspannen rug cruciaal.

Een belangrijke energetische reden is het feit dat de Ming-Men, de Poort van het Leven, zich in de rug bevindt. Als de rug gezond is, dan werkt het Tweede Vuur beter. Dat is bevorderlijk voor de gezondheid van het hele lichaam. Ook op fysiek niveau kunnen blokkades en spanningen in je rug tot problemen leiden. Nekklachten kunnen bijvoorbeeld leiden tot problemen met de schildklier. Problemen bij de wervels die je ribben en ribbenkast dragen kunnen consequenties hebben voor het hart, de lever en de alvleesklier. In de rug bevindt zich bovendien een groot gedeelte van het zenuwstelsel van waaruit een heleboel lichaamsfuncties worden aangestuurd. Als de rug stijf, pijnlijk of verkrampt is, dan kunnen er in het hele lichaam storingen optreden.

Veel Chi Kung oefeningen - waarvan je er een aantal zult leren in les 11 - zijn gericht op het gezond, sterk, soepel en ontspannen houden van de rug. De rug is het belangrijkste instrument in je lichaam als je het over gezondheid hebt. Met je rug creëer je als het ware gezondheid. Daarom noemen we de rug ook wel een ‘gezondheidsmachine’.

Index