Als de schoongemaakte seksuele energie via het Jade Kussen de schedelholte instroomt komt ze allereerst in de hersenstam terecht. We maken dan contact met wat we de oeremoties noemen. Deze emoties, die in de hersenstam huizen, delen we met alles dat leeft op deze planeet. Het zijn er twee: ‘blij dat ik leef’ en ‘bang om te sterven’.
De oeremotie bang om te sterven kennen we heel goed; het is wat we in onze cultuur stress noemen.
Zoals we al bespraken in les 5, kan stress in levensbedreigende situaties levensreddend zijn. Stress leidt onder meer tot een overproductie van adrenaline en cortisol. Deze hormonen zijn gericht op overleving. Ze zetten om die reden allerlei processen in het lichaam stil zodat je optimaal kan vechten, vluchten dan wel stokstijf stil blijven staan (verstarren).
Dit positieve effect heeft stress, zo zagen we ook in les 5, echter maar voor twintig minuten. Een gevecht op leven en dood duurt evolutionair gezien namelijk nooit langer dan dat. Verkeer je langer dan twintig minuten in stress, dan raakt onder meer het zenuwstelsel overbelast en dat heeft allerlei negatieve gevolgen voor je gezondheid en welbevinden. Het is letterlijk onnatuurlijk. Het woord ‘ stressbestendig’ verwijst dan ook naar een onmogelijkheid. Er bestaan geen mensen die stressbestendig zijn. Niemand kan zonder schade langer dan twintig minuten in doodsnood verkeren.
Echter: in deze cultuur is het heel normaal om stress te ervaren, veel langer zelfs dan twintig minuten per keer. Een hele basale verklaring is dat we eraan gewend zijn onszelf met wilskracht te forceren om tegen onze zin allerlei dingen te doen. Dit is alom geaccepteerd in onze samenleving: negentig procent van de bevolking gaat tegen haar zin naar school of naar het werk. Wij nemen het wellicht niet altijd even helder waar, maar deze tegenzin ervaren we op een diep niveau als levensbedreigend en aldus roept het de oeremotie ‘bang om te sterven’ op
Eén van de effecten van deze ‘angst om te sterven’ is een verkramping van de hersenstam. Hierdoor kan de in de schedelholte gebrachte energie niet doorstromen naar de middenhersenen, bovenin de hersenstam. De middenhersenen zijn met de andere oer-emotie verbonden, de ‘blij dat ik leef’ emotie.
Wanneer je langer dan twintig minuten in doodsnood, angst of stress verkeert blokkeert dit de stroom van energie naar de middenhersenen, waardoor je niet langer contact kunt maken met de ervaring van ‘blij dat ik leef’.
Eén van de manieren om dit gevoel toch tijdelijk op te roepen is door middel van kicks: suiker, koffie, alcohol, roken, seks, extreme sporten, etcetera. Stress is één van de belangrijkste oorzaken van verslaving.
Door regelmatig getransformeerde, orgastische energie in de hersenstam te brengen zul je merken dat de hersenstam gaat ontkrampen en dat je je steeds minder vaak gespannen of angstig zult voelen. Langzaam maar zeker zal de energie steeds eenvoudiger door kunnen stromen naar de middenhersenen en je in contact brengen met de basis-emotie ‘blij dat ik leef’.
Ten gevolge van de seksuele kung fu training zal het basisgevoel van welbevinden steeds sterker worden. Een fantastisch resultaat hiervan is dat ook je verlangen naar kicks en je verslavingszucht afnemen, omdat er steeds minder reden voor is.
Zo ontwikkel je steeds meer vermogen tot vrijheid van handelen en vrijheid in welke keuzes je maakt.