7.3 Hypofyse

In het huiswerk bij deze les leer je de kleine maar sublieme stap om een klein druppeltje schoongemaakte seksuele energie in de hypofyse te brengen.

De hypofyse bevindt zich middenin de hersenen. Ze is verbonden met en ligt net iets voor de middenhersenen. De hypofyse stuurt allerlei hormonale processen aan, zoals het slaapritme, de seksuele hormonale balans, het seksuele ontwaken in de puberteit en de hormonale veranderingen in de menopauze dan wel andropauze. (De andropauze is de mannelijke tegenhanger van de meer algemeen bekende menopauze bij de vrouwen; de andropauze wordt ook wel gekscherend penopauze genoemd.) Bij vrouwen is de hypofyse ook verantwoordelijk voor de hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap, de geboorte van een kind en de borstvoeding.

Wanneer er minder energie door de hersenstam stroomt, stroomt er ook minder energie naar de hypofyse. Wanneer de hypofyse niet gevoed wordt met een gestage stroom van energie, dan droogt ze als het ware uit. Ze mist dan de brandstof om bovengenoemde processen nog langer goed aan te sturen.

Een belangrijk effect van een uitgedroogde hypofyse is een gebrekkige hormonale aansturing van de testikels dan wel eierstokken. Hierdoor kan een gebrek aan seksuele ‘sappigheid’ ontstaan, om het maar even zo te noemen. Het orgastisch vermogen wordt minder, maar ook het vermogen om werkelijk te genieten van seksualiteit en van het leven zelf. Het wordt allemaal wat te droog, te serieus. Voor vrouwen kan ook een moeilijke of pijnlijke menstruatie het gevolg zijn van een hypofyse die zonder brandstof komt te zitten.

Door middel van seksuele kung fu wordt de energiestroom naar de hersenen geactiveerd. Dankzij deze nieuwe brandstof wordt de hypofyse actiever en zullen hormonale, vaak onbegrepen, klachten afnemen dan wel verdwijnen. Wat we graag willen is dat je tot op hoge leeftijd sappig, gelukkig en vol humor blijft. Dit is je geboorterecht! Je blijft een blos op de wangen houden, blijft in contact met je seksualiteit, blijft goedlachs. Seksuele energie is de bron van je vitaliteit, de motor van je spirituele ontwikkeling. Wat wij de eeuwige jeugd noemen is niets meer of minder dan een goed doorstromende seksuele energie.

Zoals gezegd laat je in Huiswerk 5 een klein druppeltje van de omhoog gebrachte seksuele energie in de hypofyse stromen. We doen dit met behulp van de I-kracht. Je maakt een innerlijk beeld van hoe de hersenstam is verbonden met de hypofyse en stelt je voor dat de energie door de hersenstam naar de hypofyse stroomt. Of het anatomisch gezien klopt maakt niet uit. Waar het om gaat is dat je je voor kunt stellen dat een druppeltje getransformeerde seksuele energie in de hypofyse kan vallen.

Als je in contact bent met de Rivier van Gevoelens, dan kun je wanneer dit gebeurt onmiddellijk een reactie ervaren in de testikels dan wel eierstokken. Het kan voelen alsof ergens in je lichaam een schakelaar wordt omgezet. Je ervaart mogelijk meteen meer ruimte, balans en kalmte. Dit gevoel van rust in en rond de testikels dan wel eierstokken zal op de lange termijn van grote invloed zijn op je partnerkeuze, je seksleven en hoe je je opstelt in relaties, naar mensen van het andere geslacht en naar de buitenwereld toe in het algemeen.

Index