Compassieglimlach

Terug naar waar het allemaal om begon, de Compassieglimlach. Deze maakt gebruik van de Creatieve Cyclus van de Vijf Elementen. We beginnen de meditatie in het fysieke hart en eindigen in het Hartvuur.

De oefening heeft als doel om meer te ontspanning te brengen in je emotionele balans en de transformatie van de emoties in de organen te ondersteunen.

Het hart bijvoorbeeld kan veel sterke emoties creëren. Het gaat dus om meer dan de spanningsboog tussen irritatie en vrolijkheid. Er kunnen in het hart gevoelens van intense vreugde zijn, maar ook van snel groeiend ongeduld en veroordeling - van jezelf of anderen. Als je vaker glimlacht in het hart en daar de levensvreugde en blijdschap in ervaart, groeit de vreugde in jezelf en krijg je contact met de goedlachsheid die zo kenmerkend is voor de taoïsten. Als mensen niet in staat zijn om hun eigen innerlijke levensvreugde kunnen ervaren, is er niets dat hen gelukkig kan maken.

Net als bij de beoefening van de Vijf Helende Klanken is het belangrijk om je te realiseren dat er helemaal niets mis is met zogenaamde ‘negatieve’ emoties. Het gaat erom een balans te vinden in de diverse emoties, positief en negatief, die huizen in de vitale organen. Dit is het begin van de Compassietraining, het creëren van de ‘Tè’.

Index