De Blauwe Schaal

Een goed getrainde bekkenbodem is zowel fysiek als energetisch van belang voor onze gezondheid.

  • In het Uiterlijk Landschap houdt een krachtige bekkenbodem alle organen en weefsels in het lichaam op hun plek, terwijl een verzwakte bekkenbodem ten grondslag ligt aan allerlei problemen zoals incontinentie, prostaatklachten bij mannen en een verzakte baarmoeder bij vrouwen.
  • In het Innerlijk Landschap is een krachtige bekkenbodem van belang voor de Blauwe Schaal, de absolute basis van ons energiebeheer-systeem. Een goed getrainde bekkenbodem voorkomt dat er energie lekt uit de Blauwe Schaal, terwijl een zwakke bekkenbodem leidt tot een 'Blauw Vergiet’ en energieverlies.
Bekkenbodem-zwak
Bekkenbodem-sterk

Het is om deze laatste reden dat we in deze module starten met de training van de bekkenbodemspieren. Het is immers niet opportuun om seksuele energie te leren transformeren – hetgeen we doen om meer energie te krijgen – als we de energie er vervolgens weer uit laten lekken via een ongetrainde bekkenbodem.

Dit weglekken van de energie geschiedt via drie openingen, de zogenaamde 'Drie Poorten'. Het zijn de drie kringspiergebieden van de bekkenbodem: de spieren van de plasbuis, het perineum en de anus. In een krachtige, goed getrainde bekkenbodem zit in deze kringspieren een gezonde tonus / spanning. Bij de gemiddelde Westerling is dat echter niet het geval en zijn ze tot op zekere hoogte verwaarloosd en verzwakt. Dit heeft deels te maken met het feit dat we van jongs af aan op stoelen en banken zitten, meestal nog onderuitgezakt ook. In plaats van op de zitbotjes zitten we op het heiligbeen, waardoor het bekkengebied automatisch open gaat staan. In het Oosten zitten mensen vaak in een gehurkte positie. Hierdoor wordt het bekkengebied automatisch aangespannen en blijft het heiligbeen vrij. Deze gehurkte houding wordt ook wel (Oosters) ‘squatten’ genoemd (niet te verwarren met squatten Westerse stijl). Squatten is een bijzonder goede oefening voor het versterken van de bekkenbodem.

Index