De Creatieve Cyclus

De Vijf Elementen zijn in het Innerlijk Landschap dus interactief. Ze scheppen samen een intern klimaat dat reageert op zowel interne en externe factoren. Als je het Chi-lichaam ziet als de ziel, dan zijn deze interacties de 'zielenroerselen': de emoties en gedachten die het innerlijk klimaat bepalen.

Wat is de situatie in dat innerlijk klimaat als we emotioneel in balans zijn en helder denken? Wel, dan volgen de interne seizoenen elkaar op natuurlijke wijze op, zoals in de illustratie hieronder.

De lente volgt de winter, de zomer volgt de lente, en via de nazomer en de herfst komt de cyclus weer bij de winter. De Elementen voeden elkaar op een manier die we in de natuur om ons heen kunnen waarnemen: water voedt hout, hout voedt vuur, vuur voedt aarde, aarde voedt metaal en metaal voedt water.

Wanneer de Creatieve Cyclus krachtig aanwezig is in het lichaam creëert dat een heel prettige, harmonische staat van zijn. Sommige mensen hebben een heel stabiele Creatieve Cyclus. Ze zijn van nature optimistisch, maken gemakkelijk vrienden en vormen prettig gezelschap. Maar het kan ook anders!

Index