5.1 De Heiligbeenpomp

Het heiligbeen is een V-vormig bot dat zich aan de basis van de wervelkolom bevindt, tussen de beide bekkenbotten in. Het bestaat uit vijf aan elkaar gegroeide ruggenwervels, die samen een driehoekige plaat vormen. Bovenop het heiligbeen bevindt zich de hechting met de onderste lumbaalwervel (L-5). Onder aan het heiligbeen bevinden zich nog een paar rudimentaire staartbotjes. Het heiligbeen en de twee bekkenbotten aan weerszijden vormen samen een gewricht dat het sacro-iliacaal of SI-gewricht genoemd wordt.

De eerste pomp

Het heiligbeen kan kleine voor- en achterwaartse kantelbewegingen maken ten opzichte van de twee bekkenbotten, die helpen de eerste pomp ofwel de Heiligbeenpomp te activeren. Behalve de Heiligbeenpomp zijn er nog drie andere energetische pompen in de wervelkolom actief. Ze spelen allemaal een rol bij het omhoog bewegen van de seksuele energie. In deze les staat de Heiligbeenpomp centraal. De overige drie pompen komen in Les 6 aan bod.

Activeren

Het activeren van de Heiligbeenpomp doe je als volgt:

Trek de staartbotjes onder het heiligbeen wat onder je – beweeg ze een beetje naar voren. De bovenkant van het heiligbeen beweegt op deze manier een klein beetje achterwaarts. Het effect is een kleine schepbeweging. Het is deze beweging, samen met de I-kracht, die de energie omhoog brengt. Je zult merken dat de natuurlijke holte in de rug daarbij minder wordt en dat de rugwervels rechter boven elkaar komen te staan. Daar kun je een beetje mee spelen. Maak je de onderrug bijvoorbeeld overdreven hol, dan beweegt het heiligbeen naar achteren. Maak je je onderrug daarentegen overdreven bol, dan maak je de beweging die de Heiligbeenpomp aanstuurt. Het overdreven hol en bol maken van de onderrug geeft je een basisidee van hoe het heiligbeen beweegt, maar de beweging om de Heiligbeenpomp te activeren is veel subtieler. Je bekkenbotten bewegen niet mee en de lumbaalwervels in de rug maar een klein beetje.

Oefenen met een partner

Het activeren van de Heiligbeenpomp kun je goed oefenen met hulp van een partner. Maak het dan niet onderdeel van je persoonlijke practice – daar ben je immers altijd in veiligheidsintimiteit – maar benader het als aparte oefening die je in de huiskamer, buiten of eigenlijk overal kunt doen.

Het activeren van de Heiligbeenpomp met behulp van een partner:

  • Zet de voeten schouderbreed.
  • Draai en schroef de enkels en de knieën wat naar buiten.
  • Gebruik de kracht in de knieën om de heupbotten wat omhoog en naar buiten te draaien. Hierdoor zet je trekkracht op het SI-gewricht.
  • Laat een partner zijn vuist plat op het heiligbeen zetten.
  • Probeer nu de Heiligbeenpomp in beweging te krijgen: trek het stuitje wat onder je en kantel het bovenste deel van het heiligbeen naar achteren. Deze beweging duwt, als je hem goed uitvoert, de vuist van je partner weg.

Doe deze oefening een paar keer. Je zult merken dat het je steeds makkelijker afgaat.

I-kracht

Wanneer je alleen traint, kun je de Heiligbeenpomp staand, zittend of liggend activeren. Belangrijk is dat je dit met I-kracht doet en nooit iets forceert. Gaandeweg wordt deze beweging steeds minder fysiek en steeds meer energetisch. Het is heel goed mogelijk om de Heiligbeenpomp te activeren zonder welke fysieke bewegingen dan ook. Deze pomp is een element van het Innerlijk Landschap en kan energetisch aangestuurd worden, met behulp van de I-kracht. Het fysieke trainen helpt om dit eigen te maken.

Index