5.3 De Ming-Men

De Ming-men is een energetisch punt tussen de tweede en derde lumbaalwervel in, min of meer recht tegenover de navel. Het is een acupunctuurpunt (DM-4) ongeveer zo groot als een pingpongbal. Het is hier waar we de energie via de Heiligbeenpomp naartoe sturen.

Poort van het Leven

In het Chinees betekent Ming poort en Men leven. Dit punt draagt dus de poëtische naam de Poort van het Leven. Je zou wel kunnen stellen dat als dit punt goed functioneert, de Poort van het Leven open gaat. Er ontstaat dan een direct waarneembare warmte, een energetisch vuur. Vandaar dat de Ming-Men ook wel het Tweede Vuur wordt genoemd.

Ministeriële Vuur

Een andere naam voor de Ming-Men is het Ministeriële Vuur. Dit komt voort uit het feit dat er een energetisch kanaal, een meridiaan door de ruggengraat omhoogloopt. Dit kanaal wordt ook wel het Gouverneurskanaal genoemd. Een goed functionerende Ming-Men is cruciaal voor het goed stromen van het Gouverneurskanaal. Vanuit dit perspectief is de Ming-Men de baas van het Gouverneurskanaal. De baas van een gouverneur is een minister, vandaar de benaming het Ministeriële Vuur.

Om veilig 'Medicijn' te kunnen maken is het van het grootste belang dat je dit energetische vuur kunt activeren. Waarom dat zo is, heeft te maken met een klein, maar belangrijk aspect van seksuele energie: het zogeheten plaksel.

Index