De vier fasen van seksuele ontwikkeling

Er is een groot verschil tussen de begrippen ‘masturberen’ en ‘zelfbeminning’. Om dit verschil te duiden dienen we wederom anders dan de gebruikelijke, westerse manier te kijken naar de verschillende fasen van seksuele ontwikkeling. Er zijn vier fasen van seksuele ontwikkeling:

  • Fase 1: experimenteren met jezelf. In deze fase van seksueel ontwaken raak je jezelf aan en breng je jezelf in opwinding. Dit noemen we over het algemeen masturbatie.
  • Fase 2: experimenteren met elkaar. In deze fase ontmoet je de ander, waarbij je elkaar aanraakt en in opwinding brengt. Dit noemen wij dan vrijen, maar feitelijk is het ‘de ander jou laten masturberen’. Deze fase heeft een zeer verwarde en chaotische kant en wordt in onze cultuur overdreven geromantiseerd. In deze fase worden de meeste kinderen geboren.
  • Fase 3: openen van het hart naar jezelf. In deze fase maak je een verbinding van Liefde met jezelf en leer je zelfbeminning. Dit is de fase waarin je seksuele kung fu traint en eigen maakt.
  • Fase 4: openen van het hart naar de ander. In deze fase maak je een verbinding van Liefde met de ander. Heeft de ander ook de derde fase doorlopen, dan is het mogelijk om werkelijk vanuit liefde met elkaar te vrijen. Je kunt pas van de ander houden, zonder jezelf te verliezen, als je van jezelf houdt.

Heb je alle vier de fases doorlopen, dan is het mogelijk om je seksuele identiteit de rest van je leven te blijven ontwikkelen en je seksuele wijsheid te laten groeien. Je kunt aldus tot op zeer hoge leeftijd seksueel stromend blijven en hebt een prachtige gloed om je heen die bij iedereen respectvol gedrag op natuurlijke wijze laat ontstaan.

Mono-cultivatie is dus met nadruk niet hetzelfde als masturbatietraining, nee, het is een kans om zelfbeminning in jezelf wakker te maken.

Index