Deugd versus dogma

Aangezien het Chi-lichaam verantwoordelijk is voor onze emoties, gedachten en de omgang met de ander, kun je op basis van die emoties, gedachten en gedrag conclusies trekken over de kwantiteit en kwaliteit van de Chi. Niet eerlijk zijn tegen je intimi – je partner, je kinderen, je ouders – bijvoorbeeld, vertelt je dat er iets mis is met je Chi-lichaam en met name met de balans in de milt.

Het is ergens buitengewoon aantrekkelijk om van de Deugden dogma’s te maken. Door je gedrag als het ware te dwingen in een soort verplichte vorm, kun je jezelf en anderen wijsmaken dat je Chi-lichaam in een fraaie harmonie verblijft en dat je dus op zijn minst halverwege heiligheid en verlichting bent.

Maar wanneer je werkelijk een schoon Chi-lichaam hebt trap je daar niet in. Een ‘voortreffelijke in wording’ doorziet dogma’s meestal snel en eenvoudig. Wees wel op je hoede met dogma’s en hun ‘hoeders’. Ze zijn onderdeel van de zogenaamde ‘Zwarte Laars’. Het is niet voor niets dat de echte Compassie-trainingen meestal ondergronds plaatsvonden.

Index