Droomtraining: tweede serie

Hieronder vind je de tweede serie van in totaal zeven series Droomtraining oefeningen die je in deze en andere modules kunt leren. De bedoeling van deze serie is dat het je mobiliteit en aanpassingsvermogen in de droom verbetert.

De oefeningen zijn het meest effectief als je ze uitvoert tussen 03.00 en 04.00 ‘s nachts.

Het is bevorderlijk om tenminste 12 minuten rechtop te staan of te zitten voordat je de oefeningen doet. Je kunt bijvoorbeeld wat wandelen, op de rand van je bed zitten of nog beter: IJzeren Hemd trainen. 'Omhels de Boom' is uitermate geschikt hiervoor.

  • Deze tweede serie start zoals elk van de zeven series met het ‘lopen’. Beweeg je voeten, terwijl je languit op de mat ligt, 9 keer op en neer. Rust. Doe dit nog 2 keer.
  • Ga zitten op de mat en masseer je knieschijven, 9 keer met de klok mee. Rust. Doe dit nog 2 keer.
  • Masseer daarna met je vingers actief de knieholtes, circa 1 minuut. Rust. Doe dit nog 2 keer.
  • Duw de knieschijven zachtjes wat naar beneden. Adem tegelijkertijd in en uit door de neus én mond, dus: bij de in- en de uitademing adem je voor de helft door je mond en voor de andere helft door je neus. Hou dit ongeveer 1 minuut vol. Rust. Doe dit nog 2 keer.
  • Deze tweede serie eindigt zoals elk van de zeven series: met het vastpakken van de beide grote tenen. Hou je benen hierbij zo gestrekt mogelijk en gebruik de I-kracht. Adem weer tegelijkertijd in en uit door je neus én mond. Doe 9 rustige ademhalingen.
  • Ga vervolgens zonder dralen meteen terug naar bed. Praat met niemand (als je in een groep traint) en ga weer slapen.

Hieronder vind je van deze oefening een video-instructie:

Tot slot nog dit: Overweeg om een droomdagboek bij te houden. Als je je na het slapen geen droom kunt herinneren noteer je heel eenvoudig: ‘geen droomherinnering’. Het dagelijks noteren van je droomherinnering helpt bij het langzaam maar zeker lucide worden.

https://vimeo.com/229534241
Index