Effect op de menstruatie

De seksuele kung fu kan je hormoonspiegel beïnvloeden, waardoor mogelijk je menstruatiecyclus verandert. Jaren na de overgang kun je ineens weer een korte periode ongesteld worden, het ritme van je cyclus kan veranderen, je menstruatie kan opeens heftiger zijn, etcetera. Op den duur zal dit alles harmoniseren, maar het is mogelijk dat je in het begin van de training juist heviger klachten krijgt tijdens de menstruatie. Dit is, hoewel onaangenaam, een goed teken. Het is een effect van ontgifting.

Bij sommige taoïstische scholen werden vrouwen die menstrueerden verondersteld niet te trainen. Bij de Taotraining is het prima om te trainen als je menstrueert. Je kunt dat zelf invoelen. Het is wel mogelijk dat je minder de behoefte voelt om te trainen als je menstrueert. Het lichaam is bezig met het loslaten van een niet-bevrucht eitje en de seksuele energie is gedurende die dagen vrij laag. Het is goed om rust te nemen als je daar behoefte aan hebt. Maar, indien gewenst, kun je op een rustige en zachte manier toch blijven trainen.

Tijd om aan de slag te gaan. Let op dat je tijdens de training altijd werkt met zachte kracht. Dit houdt in dat je alle technieken toepast met je I-kracht actief.

Succes!

Index