Het ‘eten’ van Schuld, Emotionele Pijn, Woede en Angst’

Een wat vervreemdende zomer, deze zomer van 2019, een zomer waarin ‘op de achtergrond sirenes hoorbaar zijn’, een zomer waar de onvermijdelijkheid van de werkelijkheid voor ons allen zichtbaar wordt, een zomer die telt. Altijd een goede reden om te trainen. Waarbij meteen weer de vraag bovenkomt drijven, ‘Wat is trainen?’. Waarom zijn ‘welbevinden’, ‘seksuele transformatie’ en het ‘inlossen van slaapschuld’ hoekstenen van hun strategie daarbij? Waarom is het zo moeilijk om ‘wakker’ te worden terwijl we wakker zijn?

Ik denk dat het nu langzamerhand wel voor iedereen duidelijk aan het worden is, dat het ONMOGELIJK is om alle technieken, oefeningen en meditaties die allemaal braaf te doen. Wisten jullie dat er inmiddels meer dan 100 (!) audiobestanden voor jullie zijn klaargezet om te worden gedownload? Iedereen kent inmiddels dat flauwe grapje van mij, dat ‘als ik al mijn ochtend-oefeningen af heb, het inmiddels half elf in de avond is, en dan moet ik nog beginnen met mijn middag-oefeningen. Wat is Taoïstisch trainen??? Ik heb het al eerder proberen uit te leggen en omschreven, maar herhalen kan niet zo veel kwaad. Taoïstisch trainen betekent dat je begrijpt dat er een Innerlijk Landschap interacteert met een Uiterlijke Landschap. En dat dat Innerlijke Landschap, net als het Uiterlijk Landschap, geordend is! Het ontwikkelen van verlangen om je over te geven aan die ordening … dat is volgens mij de kern van trainen. Alle inzichten, oefeningen en meditaties zijn erop gericht om dat te faciliteren. Ze zijn op zichzelf betekening loos.

Trainen:

  • Neem plaats op een keukenstoel. Ga in je IJzeren Hemd structuur zitten. Zet je handen in je liezen, je ellebogen naar buiten, je handen ‘omgekeerd’, zodat je duimen richting je heupgewricht wijzen. Houdt lichte druk op je handen (maar let op dat je schouders ‘laag’ blijven).
  • Ga in ‘I’
  • Adem in en uit, gewoon kalm en genietend. Minstens 3 keer. Maar 6 keer of 9 keer mag ook, gewoon omdat het fijn is. Er is geen goed of slecht ademen hierbij. Gewoon waar je je zelf lekker bij voelt.
  • Adem vervolgens uit doormiddel van 3 aandachtsgebieden: 1. duw je middenrif omlaag. 2. Trek je bekkenbodem krachtig op. 3. Trek je buikwand en spieren naar binnen.
  • Adem niet in… ontspan al je buikspieren.

Je hebt nu een ‘empty breath’ of ‘lege ademhaling’ geactiveerd.

  • Je kunt, met je rechterhand, ‘spelen’ , ‘licht masseren’ of ‘trillen’ in en met je buikholte.

Blijf kalm.

  • Adem in, allereerst met twee kleine, vlugge ‘snuifjes’ (door je neus), dan rustig en diep.
  • Adem rustig, in en uit, gewoon kalm en genietend. Minstens 3 keer. Maar 6 keer of 9 keer mag ook, gewoon omdat het fijn is.
  • Herhaal dit een aantal keer.

Team Taotraining heeft de audio-opname die we gemaakt hebben van het ‘oefenen met empty breath’

[cue id="26541"]

Index