Compassieglimlach - Instructie

[cue id="10950"]

Beschrijving:

 • Begin, net als bij alle Innerlijke Glimlach-meditaties, met het losmaken van de ruggengraat. Doe de Kraanvogel en de Schildpad, ga even ‘onder de koude douche’, wiebel en wieg de ruggengraat.
 • Ga in de juiste houding zitten: netjes op de zitbotjes, de bekkenbodem gesloten. Zit met een rechte rug, een zacht borstbeen, de kin een beetje naar achteren en de schouders ontspannen. Houd de tong lichtjes tegen het verhemelte. Zorg dat je nooit helemaal stil zit, maar steeds een beetje wiegt.
 • Verwarm de onderste Tantien, ontsteek de Ming Men en het Hartvuur. Haast je niet. Neem de tijd.
 • Neem vooral de tijd om het Hartvuur mooi zacht en warm te krijgen. Ervaar hoe het Hartvuur niet alleen achter het borstbeen gloeit, maar ook een beetje er doorheen. Laat het Hartvuur uitdijen totdat het helemaal om je heen zit. Voel hoe het zich verbindt met de rest van het Innerlijk Landschap en nog sterker wordt.
 • Laat de I-kracht heel rustig stromen van de gloed van het Hartvuur naar het hart, het fysieke orgaan, zelf. Glimlach naar je hart, blijf ontspannen en ervaar de blijdschap, de innerlijke vreugde, in het hart. Laat deze warme, droge Vuurkracht zich als een rood licht door het hart verspreiden en laat dan die warmte, die vreugde, door het hele lichaam gaan. Als er gevoelens van irritatie en ongeduld in je naar boven komen, laat de warme, rode energie daar dan op schijnen. Blijf glimlachen. Accepteer wat er is, doe er niets mee. Kijk er alleen naar.
 • Glimlach nu naar beneden, naar de maag, de milt en de pancreas. Zie het rode licht schijnen op de zorgen en balansverstoringen die daar verborgen liggen.
 • Laat langzaam het goudgele licht uit de milt opkomen. Kijk naar het gevoel van openheid en eerlijkheid, naar de harmonie en de balancerende kracht van het Aarde-Element. Verspreid deze goudgele energie door het hele lichaam. Accepteer de zorgen en het piekeren. Blijf werken met de Glimlach. Doe niets.
 • Breng dan de glimlach in de longen. Zie hoe het goudgele licht van de milt zich verspreidt in de longen, net zolang totdat het schone, koele, witte licht van de Metaal-kracht tevoorschijn komt. Laat het helemaal in de longen trekken. Verspreid deze kracht vervolgens door het hele lichaam. Kijk naar de balans tussen verdriet en levensmoed. Accepteer alles dat je ziet, doe niets.
 • Breng het witte licht van de longen naar de nieren. Laat het in beide nieren doordringen, net zolang totdat het stromende blauw van de Water-kracht te voorschijn komt en daar als een blauw licht gaat stralen. Verspreid deze kracht door het hele lichaam. Kijk naar de balans tussen angst en zachtmoedigheid. Accepteer. Doe niets.
 • Breng dan het blauwe licht in de lever. Laat het daar stralen net zolang totdat het groene licht van de Hout-kracht te voorschijn komt en gaat schijnen. Verspreid deze energie door het hele lichaam. Kijk naar de balans tussen woede en boosheid enerzijds en de vriendelijkheid en creativiteit anderzijds. Accepteer. Doe niets.
 • Ga dan weer met de glimlach naar het hart. En vandaar terug naar het Hartvuur. Verzamel daar alle verschillende kleuren en ervaar hoe de glimlach-energie een andere kwaliteit heeft gekregen en hoe de Chi nu vervuld is van rood, goudgeel, wit, blauw en groen licht.
 • Herhaal deze cyclus door de organen eventueel nog 2 keer. Eindig steeds in het Hartvuur. Laat de kleuren daar samenkomen en blijf rustig zitten. Kijk. Ervaar het begin van het vormen van de ‘Tè’, de Compassie.
 • Verzamel de energie zoals je geleerd hebt.
 • Sluit af met een uitgebreide Chi zelfmassage. Er zit na het beoefenen van de Compassieglimlach altijd een mooie energie in je handen en op je huid.
Index