Mono-cultivatie versus duo-cultivatie

De seksuele technieken die je in deze module krijgt aangereikt zijn vormen van mono-cultivatie. Je traint ze alleen. Dus zelfs als je verliefd bent, een solide partner of nieuwe minnaar hebt: je traint de technieken alleen, in absolute veiligheidsintimiteit. Mono-cultivatie gaat over het trainen van je eigen seksuele energie. Het vraagt om subtiele waarnemingen en gewaarwordingen in jezelf. De aanwezigheid van een ander, hoe veilig of aantrekkelijk ook, stoort dat proces.

In de eerste fase van de training kun je mono-cultivatie het beste zien als iets extra’s. Je traint het naast je normale seksleven en verandert dus niet bewust iets aan je seksuele gewoonten. Naarmate de training zich verdiept zal dit langzaam maar zeker invloed gaan uitoefenen op je seksuele gedrag, ervaringen en activiteit. Dit proces verloopt echter heel natuurlijk en als vanzelf.

Naast mono-cultivatie bestaan er ook ideeën over duo-cultivatie: de uitwisseling van seksuele energie met de ander, waarbij je allebei je bewustzijn ontwikkelt. Als je vanuit een westers perspectief naar de seksuele kung fu kijkt lijkt duo-cultivatie wellicht aantrekkelijker dan mono-cultivatie. Het is toch veel leuker om lekker te vrijen in plaats van in je eentje te moeten trainen?

Aanvankelijk was dit ook mijn persoonlijke opvatting. Maar na meer dan 25 jaar trainen is mijn mening compleet veranderd. Volgens mij bestaat duo-cultivatie niet eens en is het in vrijwel alle gevallen niets anders dan seksuele dwang met een spiritueel en pornografisch laagje. Duo-cultivatie is in mijn optiek op zijn best verloren tijd en energie.

Dat betekent niet dat ik geen belang hecht aan liefde. Integendeel! Maar als je het hebt over de transformatie van seksuele energie is het mijns inziens beter, voor jezelf en voor de ander, als je door middel van mono-cultivatie je seksuele energie transformeert. Daar heb je de ander niet voor nodig.

Index