Mono-cultivatie versus duo-cultivatie

De seksuele technieken die je in deze module krijgt aangereikt zijn vormen van mono-cultivatie. Je traint ze alleen. Dus niet – nooit – met een ander in de nabijheid. Zelfs als je lekker verliefd bent en een enthousiaste minnares of verliefde partner in de buurt hebt: je traint de technieken alleen en in absolute veiligheidsintimiteit. Ja, ook als je al jaren getrouwd bent met een lieve en veilige partner, ook dán is het de bedoeling dat je deze persoon respectvol maar beslist de slaapkamer uit dirigeert en achter zijn of haar rug de deur op slot doet. Mono-cultivatie gaat over het leren losmaken en sturen van je eigen seksuele energie. Het is een training die vraagt om subtiele waarneming en gewaarwording in jezelf. De aanwezigheid van een ander, hoe opwindend, vertrouwd of lief ook, stoort dat proces. Altijd.

In de beginfase van de training kun je mono-cultivatie het beste zien als iets extra’s. Iets wat je niet in plaats van, maar naast je normale seksuele gedrag en activiteit ontwikkelt. Je verandert dus niets bewust aan je seksuele gewoonten, je leert er alleen wat bij.

Echter, naarmate de training vordert zal de seksuele kung fu langzaam maar zeker wel degelijk invloed gaan uitoefenen op je seksuele gedrag en ervaringen. Maar hoewel soms verwarrend, verloopt dit proces doorgaans heel natuurlijk en als vanzelf.

Naast mono-cultivatie bestaan er ook hardnekkige ideeën over duo-cultivatie: de vermeende uitwisseling van seksuele energie met een ander waardoor je je allebei ontwikkelt. Kijk je met een westerse bril naar de seksuele kung fu, dan lijkt duo-cultivatie wellicht veel aantrekkelijker dan mono-cultivatie. Het is toch veel leuker om lekker met elkaar vrijend te trainen dan in je eentje? En zeker als er sprake is van liefde, dan zal duo-cultivatie toch welhaast zeker een beter resultaat geven dan wat kaal en vaag masturberen achter een slaapkamerdeur die op slot zit?!

Van deze gedachteverwarring had ik aanvankelijk zelf ook last. Maar na zo’n dertig jaar jaar trainen is mijn mening compleet veranderd. Volgens mij bestaat duo-cultivatie niet eens en is het in vrijwel alle gevallen niets anders dan seksuele dwang met een spiritueel en pornografisch laagje. In mijn optiek is duo-cultivatie een illusie en op zijn best verloren tijd en energie.

Dat betekent trouwens niet dat ik geen belang hecht aan liefde. Integendeel! Maar als het gaat om de transformatie van seksuele energie, dan is het mijns inziens beter, voor jezelf én voor de ander, om die energie te transformeren middels mono-cultivatie. Daar heb je de ander echt niet voor nodig.

Index