Rivier van Gevoelens

Anders dan wat we in het westen zijn gewend, werk je wanneer je jezelf tijdens het huiswerk in opwinding brengt niet toe naar een orgasme. Integendeel! Jezelf in opwinding brengen wissel je telkens af met fases van niet-doen en loslaten, waarin je contact probeert te maken met wat we ook wel noemen: de Rivier van Gevoelens.

Yang

De fase van zelfbeminning is het actieve deel van het huiswerk, een doelgerichte Yang-fase – in feite Witte Zuil – waarin je iets doet: je brengt jezelf in opwinding en zoekt daarbij een niveau dat rond de zeventig, tachtig procent van maximale opwinding ligt (waarbij maximaal, honderd procent, staat voor de opwinding die nodig is om een orgasme te krijgen).

Yin

Op het moment dat je die zeventig, tachtig procent bereikt, rust je en laat je los. Dit is de passieve, ontvankelijke Yin-fase – in feite Zwarte Zuil – waarin je het laat gebeuren. Je geeft je over aan het waarnemen en ervaren, zonder ook maar iets te doen, te activeren of aan te sturen. Je laat je simpelweg meedrijven op de Rivier van Gevoelens. Alles wat je voelt is goed en mag er zijn – je hoeft niets te veranderen. In deze fase van overgave gaat de orgastische energie – die je met het in opwinding komen uit de testikels haalde – zich vrijelijk verspreiden door de bekkenbodem en de rest van het lichaam.

Ritme

Op een gegeven moment stop je met het ervaren van de Rivier van Gevoelens en breng je jezelf weer in opwinding, om na verloop van tijd daar weer mee te stoppen en je opnieuw over te geven aan de Rivier van Gevoelens en de bijbehorende subtielere vormen van waarneming. Het eigen maken van dit ritme, deze golfbeweging – van opwinding naar overgave aan waarnemen en weer terug – vormt de absolute basis van het leren ervaren van en werken met opgewonden seksuele energie.

I-kracht

In zowel de actieve Yang- als in de passieve Yin-fase is het absoluut voorwaarde dat je met I-kracht werkt, oftewel dat je in contact bent met het Innerlijk Landschap terwijl je aan het trainen bent. Alleen als je in I bent terwijl je jezelf in opwinding brengt kun je spreken van zelfbeminning (de derde fase van seksualiteit), terwijl jezelf in opwinding brengen zonder de I actief te hebben neerkomt op masturbatie (de eerste fase van seksualiteit). Datzelfde geldt in feite voor de Rivier van Gevoelens: die kun je enkel en alleen ervaren als je de I actief hebt.

Voelbewustzijn

En wat nou als je de I actief hebt en netjes in overgave gaat, maar toch maar bar weinig merkt van die hele Rivier van Gevoelens? Geen zorgen: dat overkomt veel mensen. Vind je het moeilijk de Rivier van Gevoelens te ervaren, dan is je voelbewustzijn simpelweg nog onvoldoende ontwikkeld.

Voelbewustzijn is het vermogen om bewegingen en symbolen in het Innerlijk Landschap op lichamelijk niveau gewaar te worden. Naarmate je voelbewustzijn toeneemt, zul je de Rivier van Gevoelens en het effect van de oefeningen meer in het algemeen steeds beter gaan ervaren.

Bij sommige mannen is het voelbewustzijn van nature al goed ontwikkeld. Andere mannen hebben het via disciplines als meditatie, chi kung of yoga geactiveerd. En weer andere mannen hebben wat dat betreft nog wat werk te verzetten. Maar hoe je er ook voor staat voor wat betreft je voelbewustzijn: door rustig te blijven trainen zal je voelbewustzijn exponentieel gaan toenemen en zal het ervaren van de Rivier van Gevoelens uiteindelijk geen enkel probleem meer voor je zijn.

Index