Seksuele identiteit

Zoals al eerder gesteld is nog een goede reden om te leren werken met de orgastische technieken van de interne alchemisten gelegen in de ontwikkeling van je seksuele identiteit. In onze cultuur is die identiteit sterk verbonden met geaardheid – hetero, homo, bi-seksueel, transgender, etcetera – en met seksuele prestaties. Ons beeld van ‘seksueel presteren’ is echter vrij eendimensionaal, beperkt en statisch, want voornamelijk gebaseerd op de seksuele activiteit tussen het 18e en 28e levensjaar, gedurende de zogenaamde ‘paringsdans’. Het logische gevolg: deze vorm van seksuele activiteit blijft de rest van ons leven de maatstaf van ons seksuele zelfbeeld, totdat we vroeg of laat worden geacht te stoppen met seksueel actief gedrag – alsof het in onze cultuur zo hoort dat we seksueel op non-actief moeten eindigen.

Vanuit het perspectief van de Taotraining ligt dat heel anders. Want als je je eigen seksuele energie gaat trainen, een heel leven lang, zal je je ten eerste blijven doorontwikkelen – ook na je 28e dus – met leeftijdsadequate vormen van seksuele activiteit. Je kunt wel degelijk seksueel acief en tevreden blijven, letterlijk tot aan je laatste snik, maar zonder dat je als man de rest van je leven op jacht moet naar avonturen met mensen die veel jonger zijn dan jij.

Ten tweede zal het besef gaan groeien dat een doorontwikkelde seksuele identiteit met veel méér te maken heeft dan met je geaardheid en hoe je, gegeven die geaardheid, seksueel presteert. Minstens zo belangrijk voor je seksuele identiteit wordt de ontwikkeling van seksuele wijsheid. Dit groeiende verlangen naar een gemeenschappelijk gedragen seksueel wijs worden zal leiden tot een krachtig gevoel van gelijkwaardigheid jegens alle mensen, dat de geaardheid overstijgt.

Index