Stap 1 t/m 3 – voorbereiding

De Oefening 'the Way of the Monk / the Way of the Nun' ofwel 'het Warmen van de Stoof' kent twee varianten: één voor mannen en één voor vrouwen. Het grootste deel van de oefening is identiek: stap 1 t/m 3 en stap 5 t/m 7 zijn hetzelfde. Alleen stap 4 verschilt.

NB: tijdens de hele oefening dien je de drie poorten van de bekkenbodem (seksuele organen, perineum en anus) gesloten te houden. In de volgende les (Les 3 - Bekkenbodem en psoas-spieren) gaan we hier nog uitgebreid op in.

Stap 1. Contact maken met de Jing in de buikholte

Wrijf je handpalmen tegen elkaar totdat ze lekker warm zijn en zet ze dan op de navel. Voel de warmte in de palmen contact maken met de Jing, de levenskracht in de buikholte. Activeer de I-kracht en richt deze volledig op deze bal van energie. Veel mensen ervaren dan letterlijk warmte, een warme buik. Is dat niet het geval, activeer dan bewust een lage buikademhaling: adem rustig in naar de handen op de navel waarbij de buik zich uitzet en laat hem vervolgens weer kleiner worden bij de uitademing. Blijf altijd werken met zachte kracht, dus met de I-kracht actief.

Je kunt nu verder gaan met stap 3. Als je echter het contact met de warme buik nog sterker wilt maken kun je stap 2 als tussen-oefening te doen.

Stap 2. Lachen

Trek je handen wat uit elkaar en schuif ze een beetje omlaag, zodat je je onderbuik vasthoudt. Begin deze nu zachtjes op en neer te schudden in maximaal ontspannen toestand. Begin vervolgens te lachen. Eerst zachtjes, dan steeds harder, totdat je letterlijk 'schuddebuikt van het lachen’. Breng het lachen dan stapsgewijs tot rust en schuif beide handen weer op de navel. Houd je aandacht bij de Jing-bal en geniet van wat je ervaart.

(Dit is een techniek die je niet vaak genoeg kunt herhalen – dus ook los van ‘the Way of the Monk/Nun’ – vanwege het enorme zelfgenezende effect ervan.)

3. Het activeren van de nieren en de Ming-Men.

Uitleg: De nieren worden ook wel 'de Wortel van het Leven' genoemd. Dit is waar de zogenaamde ‘Oorspronkelijke’ dan wel ‘Voorgeboortelijke Energie’ ligt opgeslagen. Dit is de energie die het vermogen heeft om lichaamsprocessen in werking te zetten en in beweging te houden.

De Ming-Men, het punt op de ruggengraat recht tegenover de navel, wordt ook wel 'de Poort van het Leven' genoemd. In oude taoïstische teksten wordt met betrekking tot dit punt ook wel gesproken over het ‘Tweede Vuur’ of het ‘Ministriële Vuur’. Als je de warmte hier gaat ervaren is dat een signaal dat deze poort zich opent.

Voortzetting van de oefening: Wrijf je handpalmen warm en zet ze op de nieren. Glimlach in de nieren totdat ze lekker warm zijn. Masseer de rug ter hoogte van de nieren. (Dit doe je om de Oorspronkelijke Energie wakker te maken.) Verzamel deze energie vervolgens in de Ming-Men. Dit doe je door de topjes van je beide middelvingers op de Ming-Men te leggen terwijl de handpalmen ter hoogte van de nieren blijven. Laat de warme energie in de Ming-Men uitstralen naar de Jing in de buikholte. Zet dan je rechterhand op de navel en de linkerhand op de Ming-Men. Voel dat de energieën van de Ming-Men en de Jing zich vermengen. Blijf rustig zitten en richt je aandacht op de Jing. Adem laag in de buik: bij inademing beweegt de buikwand naar voren, bij uitademing naar achteren.

Index