Stap 4: het activeren van Seksuele Energie

Voor vrouwen: transformeer bloed in Jing

In het menstruele bloed van vrouwen bevindt zich ruwe, ongetransformeerde Yin-energie. In plaats van deze energie tijdens de menstruatie met het bloed weg te laten stromen, kun je deze energie behouden door haar als het ware uit het bloed te halen.

Dit doe je als volgt:

 • Wrijf de handen tot ze warm zijn. Bedek met de palmen van je handen de borsten. Zorg dat de Laukungs, de energiepunten in het midden van de handpalmen, precies op de tepels liggen. Masseer de borsten 18 keer naar buiten (binnenlangs omhoog en buitenlangs omlaag). Rust dan. Houd de Laukungs op de tepels en zorg dat de topjes van beide middelvingers op het borstbeen bij het Hartpunt rusten. Houd met de I-kracht je gewaarwording in de borsten. Voel hoe je de energie hebt los gemasseerd. Verzamel deze energie in het hartpunt.
 • Masseer vervolgens 18 keer in omgekeerde richting. Rust en verzamel de energie in het hartpunt.
 • Maak nu met behulp van de I-kracht een verbinding tussen de borsten en de nieren. Laat de energie vervolgens naar de nieren stromen.
 • Masseer de nieren en schud ze zachtjes. Rust. Dit masseren, schudden en rusten is een setje. Doe dit nog twee keer.
 • Zet je handen nu met de handpalmen laag op de onderbuik, de Laukungs op de eierstokken. Leid de energie vanuit de nieren naar de eierstokken en masseer de eierstokken met cirkelvormige bewegingen van de handen. Begin weer met naar buiten masseren (binnenlangs omhoog en buitenlangs omlaag). Rust vervolgens. Masseer dan 18 keer naar binnen.
 • Zet je handen op het Seksuele Centrum en verzamel alle losgemaakte energie daar. Voel het Seksuele Centrum zich vullen met een warme, aangename energie.
 • Ga verder met stap 5.

Voor mannen: transformeer sperma in Jing

In het sperma van de man bevindt zich de ruwe Yin-energie. In plaats van deze energie, verzameld door de testikels, weg te laten lekken samen met het sperma, kun je die energie konden behouden door hem als het ware uit het sperma te halen.

Dit doe je als volgt:

 • Wrijf de handen tot ze warm zijn. Leg ze vervolgens op de borsten. De Laukungs in het midden van de handpalmen liggen op de tepels. Masseer nu rustig de borsten. Tijdens het masseren komen de handen niet van hun plek, je beweegt meer de borstweefsels zelf. Masseer 9 keer rechtsom en daarna 9 keer linksom.
 • Breng vervolgens de handen naar de rug ter hoogte van de nieren, zonder dat je je lichaam loslaat. Kijk of je kunt ervaren dat de energie die je in de borsten los masseerde, nu naar de Ming-men stroomt.
 • Masseer de nieren (9 tellen) en schud ze zachtjes (9 tellen). Rust dan (ongeveer 9 tellen). Het masseren, schudden en rusten is een setje. Doe in totaal drie sets. Rust na de derde set. Voel de losgemaakte energie in de nieren.
 • Maak met je I-kracht een verbinding tussen de nieren en de prostaat en de testikels. Laat de energie naar de testikels stromen.
 • Wrijf opnieuw je handen warm en masseer de testikels. Leg de testikels op drie vingers en masseer met je duimen. Gebruik geen kracht, wees voorzichtig. Masseer met beide duimen tegen de klok in. Doe dit 36 keer. Rust dan. Voel hoe de Jing in de testikels wordt opgewekt.
 • Wrijf opnieuw je handen warm en masseer de testikels nu 36 keer met de klok mee. Eventueel kun je je voorstellen dat je de prostaat ook mee masseert. Rust en ervaar de energie.
 • Neem je scrotum in de palm van je rechterhand en til het een beetje omhoog, zodat het iets tegen de bekkenbodem aandrukt. Masseer het Seksuele Centrum met de Laukung van je linkerhand. Doe 18 cirkels met de klok mee. Rust en gebruik de I-kracht om de energie in het Seksuele Centrum te brengen.
 • Verwissel de handposities en de richting van de massage: de linkerhand tilt nu de testikels een beetje omhoog, terwijl de rechterpalm het seksuele centrum 18 keer tegen de klok in masseert. Rust en breng alle energie uit de nieren, prostaat en testikels naar het seksuele centrum. Zet beide handen op het seksuele centrum en ervaar de warmte van de energie.

Vrouwen en mannen volgen vanaf dit moment weer dezelfde stappen.

Index