Stap 5: verzamelen van de energie

Hou de rechterhand op het Seksuele Centrum en schuif de linkerhand vlak daarboven op de navel. Sommige mensen voelen meteen hoe nu de energie vanuit het Seksuele Centrum naar boven begint te stromen en opgenomen wordt door de Chi-bal. Om dit te bewerkstelligen breng je de I-kracht bij inademing in het Seksuele Centrum, waarop de rechterhand rust. Bij uitademing verplaats je de I-kracht naar de navelstreek, waarop de linkerhand rust. Stel de Chi-bal voor als een mooie gele bal. In het begin moet je je wellicht een voorstelling maken van wat er gebeurt, maar gaandeweg ontwikkel je een duidelijke gewaarwording van hoe de ruwe Yin-energie de Chi-bal voedt.

Doe deze ademhaling - in in het Seksuele Centrum, uit in de Chi-bal, tot de Chi-bal van binnenuit een pulsering krijgt.

Rust dan en doe niets. Ervaar de energie en luister naar de stilte en de rust in jezelf. Bij sommige mensen kan de Chi-bal heel erg warm worden. Dat is helemaal goed. Geniet ervan.

Op dit punt in de oefening kun je heel goed besluiten om, voordat je afsluit, andere oefeningen te doen – denk bijvoorbeeld aan een Innerlijke Glimlach meditatie of een IJzeren Hemd positie zoals Omhels de Boom. Je kunt de oefening ook direct afsluiten.

Index